Vecka 21!

Har klampat mig in i vecka 21 nu. Magen växer med storm för tillfället. Lite ovant att ha såhär stor mage när man i vanliga fall är så mycket mindre, men får hela tiden så fina komplimagen för just min "gravida kropp". Senast idag sa en arbetskollega att det lyser om mig, att jag är så fint gravid för att det syns så tydligt att det är en gravidmage och jag har är så smal och fin förövrigt. Underbart att höra, men man ska inte ropa hej för snabbt! Har gått upp mindre än vad genomsnittet gjort, så hoppas att jag behåller en låg viktuppgång och inte samlar på mig en massa vatten. Idag fick även Marlene sin första spark av pruttis. Mysigt att andra kan känna henne nu också!



Bebisen
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. navelsträngen fortsätter att växa och blir tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen är nu ca 18 m lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram. Nu mognad de inre organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och de vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar at bildas på tungan.



Du
I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer din vikt också att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela gravoditeten. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och andra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger om dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmoskan eller läkare för kontroll, särskilt om du har andra symptom som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Kommentarer
Lottiiiis

Guud va fort det har gått! Känns som igår när man fick reda på det!

2012-04-06 @ 12:33:20
URL: http://lottisays.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0