Vecka 23!

Nu rullar jag in i ännu en vecka. Ja, rullar bokstavligt talat. Förvisso så har mitt illamående försvunnit sedan jag la av med järntabletterna och började dricka blutsaften (yey) så nu är jag på benen på riktigt iallafall. Dock har jag en del problem med att sitta i vissa ställningar då magen är i vägen och trycker på både här och var. Det kommer ju knappast bli bättre, så det är ju bara att vänja sig. Annars mår jag kanon. Lite drygt att ha gått upp till 100% nu när jag har det lite svårare, men kanon för föräldrapenningen så absolut ingenting jag klagar på! 



Bebisen

Nu är bebisen hela 20-21 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Bebisen bildar underhudsfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner förmodligen bebisen röra sig en hel del därinne när den sparkar och slår mot livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig på. Ben, muskler och organ växer stadigt. Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten, vätskan och sockret den får i sig som på det viset fungerar som ett kompliment för den näring den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt. Buksportkötteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.



Du
Din livmodern översta del finns ju ca 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg. Du kan få s.k. Braxton-Hicka kontaktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allt eftersom graviditeten fortlöper. Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro. Fet fisk kan vara nyttigt för bebisen utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fisk i sin kost föder barn med bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


Kommentarer
Miccis

Vilken mys-mage du har nu Sandra! :D Älskar bilden! <3 Hoppas allt är bra. :)

2012-04-19 @ 20:24:16
URL: http://miccis.blogg.se/
Rebecca

Vilken fin mage :)

2012-04-19 @ 20:55:29
URL: http://frumattheos.webblogg.se/
Cecilia

Åh vad den har växt :-) Så fin! Saknar min mage så mkt när man ser andras, haha :-) även att det är klart miljoner gånger bättre att ha bebisen på utsidan, men det är så mysigt med själva magen och sparkarna o allt :-)

2012-04-21 @ 18:06:41
URL: http://hemmahoscecilia.webblogg.se/
Louize

Åh vilken vacker bebismage du har =D

vill ni ta reda på kön? (du kanske ha skrivit o ja missat)



Kram!

2012-04-23 @ 12:31:29
URL: http://shapeful.vimedbarn.se
tess

vilken fin mage du har :)

2012-04-25 @ 17:58:25
URL: http://mymiracle.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0