Vecka 18

Hohoho. Snart halvvägs! Helt galet. Tyckte det var igår jag plussade och talade om det för alla. Meeen tiden går fort, tydligen. Hoppas sista halvan går undan lika fort som denna har gjort. Min blåsa blir bara mindre och mindre. Inatt fick jag kissa TRE gånger. Det är väl bara att vänja sig. Jämförde med en bild från vecka sju mot bilden som är tagen idag. Jag har växt en del ändå?



Bebisen
I vecka 18 är din bebis 13-14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökade fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ner något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara mer aktiv under perioder då den kan sparka och till och med göra kullerbyttor! Runt den här perioden kan bebisen börja känna av allt mer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar genom till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innerbär att bebisen nu kan höra. Allt eftersom tiden fortlöper kommer bebisen vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

(Bild av ett foster i vecka 18)


Du
Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter kan du känna den ungefär två fingrars bredd nedanför naveln. Din livmoder är vid det här lagret ungefär lika stor som en nätmelon. Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5-6 kilo.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0