Vecka 20!

Nu har jag varit gravid i tjugo hela veckor. Halva tiden!! Helt sjukt vad tiden går fort. Jag klagar inte! Det enda jag känner är att det spänner runt naveln då magen växer så fort, och den finns ju knappast kvar längre. Min "inåtnavel" är nu bara en liten knapp som nästan inte syns längre. Dröjer nog inte lång tid innan den e helt försvunnen! Annars mår jag kanon! Imorgon är det RUL. Hoppas på att få se könet! Sjukt förväntansfull!



Bebisen
Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm lång från huvud till stjärt, och väger ca: 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka! Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

(ett foster i vecka 20, just for you hanna!)


Du
Din midja har sannolikt vuxit och är inte längre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med naveln. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir anfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning. Det ökade trycket kan också göra att din navel trycks ut och blir som en liten kula istället för ett hål. Många får bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskelaturen som dras isär och sträcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


Kommentarer
Mathilda

Vore kul med en bild framifrån också :)

Grattis till lilltjejen

2012-03-30 @ 12:55:26
URL: http://tillen.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0