Vecka 22!

Kom hem klockan 11 igårkväll då jag hjälpte Marlene med hennes hår i flera timmar, så tar min "veckouppdatering" idag istället. Man kan väl verkligen säga att det syns nu, haha. Jag undrar hur stor man ska bli egentligen. Jag tycker att jag är enorm redan. Som tur är så har jag inte fått en enda bristning ännu, och det hoppas jag att jag slipper. Även resten av kroppen har klarat sig från vätska och andra problem hittills. Om en vecka ska min storebror och hans tjej ha sitt tredje barn! Dom har två pojkar innan så får se vad de kommer ut denna gång. Spännande! Hur som helst så är det folk som frågat efter bilder framifrån, så nu får ni en. Höfterna har blivit enorma, men får väl bjuda på det! Det ska ju tydligen vara så när man väntar en tjej ;)



Bebisen
Nu är bebisen ca 19 cm från huvud till stjärt och väger ca 470-575 gram. Kroppen fortsätter utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ner. Eftersom livslängden på röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din lever hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte effektivt kan bryta ner. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarligt och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att byta ned bilirubinet. Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känseln är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben. I äggstockarna hos flickor finns redan alla de prmitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad. 

Det lilla livet kallas från och med vecka 22
för barn istället för foster



Du
Övre delen av livmodern befinner sig nu ca 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med din graviditet. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter. Om du vid tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget. Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Den mesta av ökningen är blodplasma som leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematrocit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp. Det kan vara en god ide att låta en läkare eller barnmorska kontrollera att du inte har utvecklat en allvarlig blodbrist.


Kommentarer
Elin #806

Låter som om det är jag själv som skrivit :O Haha, knäppt.

2012-04-14 @ 09:09:12
URL: http://littleramona.blogg.se/
Elin #806

"Man kan väl verkligen säga att det syns nu, haha. Jag undrar hur stor man ska bli egentligen. Jag tycker att jag är enorm redan. Som tur är så har jag inte fått en enda bristning ännu, och det hoppas jag att jag slipper. Även resten av kroppen har klarat sig från vätska och andra problem hittills."



Ungefär så skulle jag också uttrycka mig :P

2012-04-14 @ 09:38:55
URL: http://littleramona.blogg.se/
tilda

Vilken fin maga du har, den har verkligen en väldigt fin form :)

måste säga att du är väldigt modig som bloggar om din graviditet, finns säkert många onödiga kommentarer som skrivs- men jag tycker att det är väldigt roligt och spännande att följa dig/er i detta! lycka till med allt

2012-04-14 @ 10:30:26
Sara - Sebastians mamma & väntar lillasyster

Underbara bebis mage, vad fin! =)

2012-04-14 @ 16:24:31
URL: http://saraeedstrom.blogg.se/
Milla

Inte för att skrämma upp dig men min mamma hade inte en enda bristning fram till typ 6-7månaden o smörjde jämt in sig för hon inte ville ha det, sen typ vände sig min bror i magen på en natt så när mamma vaknade såg det ut som en katt rivit henne över hela magen ;)

2012-04-18 @ 07:50:02
URL: http://mrsmilla.blogg.se/
Sandra

Haha fy! Min mamma har inga efter 2 barn så hoppas de går i arv ;)

2012-04-18 @ 13:24:47
URL: http://textavkarlek.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0