Vecka 38! (37+1)

Ja, vad ska man säga? Det närmar sig med stormsteg! 20 dagar kvar idag. Helt sinnessjukt och det är helt omöjligt att förstå att man faktiskt kommer ha en bebis att ägna 24 timmar om dygnet till inom så snart framtid. Fötterna väger just nu ca 10 kg vardera och ser ut som stockar. Riktigt hemskt. Fick åka och köpa foppatofflor idag för att jag inte kommer i ens mina andra tofflor längre utan att få blåsor och ont. Annars lever jag, nätt och jämnt. Försöker fördriva dagarna med diverse aktiviteter för att inte bli galen. Idag fick Marlene syselsätta mig genom en sväng på stan för att köpa lite mer sköna trosor och sedan färgade hon mitt hår. Helt galet vad det har börjat växa sedan jag blev preggo. Nu ska det väl iallafall hålla sig fräscht och nytt ett tag!



Bebisen
Nu är bebisen ungefär 50 cm lång från topp till tå och väger omkring 3,1 kg. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo för att födas. De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföringen som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då delvis ut täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet ska kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normalt och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form. Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du
Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du börjar känna förvärkar, vilka inte ska förväxlas med Braxon-Hicks värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16,5-18 cm över naveln. Du kanske känner dig stor och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta. Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på beräknade födelsedatumet.


Kommentarer
Anonym

Helt sjukt :) hittade en blogg på nattstad en tjej som är gravid som är beräknad att föda samtidigt som du och barnet ska heta likadant :) http://www.nattstad.se/olsenalexsandra

2012-08-03 @ 23:37:31
Sandra

Ja, det var ju rätt sjukt, haha.

2012-08-04 @ 08:39:50
URL: http://Textavkarlek.blogg.se/
Sofia

Nära nu! Har du något datum då du tror att hon kommer? :)

2012-08-04 @ 14:38:32
URL: http://fiadenfina.webblogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0