Magbild & information vecka 9

Nu går jag in i ännu en ny vecka. Det bara springer iväg. Magen växer och det molar och gör ont från och till. När det förut var mensvärk som kändes såhär så led man bara. Nu ler man istället. Kul att känna att det faktiskt händer någonting. Man kan faktiskt för första gången ana att jag blivit lite rundare om man jämför denna veckans bild med förra. Känner mig inte gravid, utan mer som småfet för tillfället. Säkerligen bara massa gaser och är uppsväld för det, men ändå. Första mötet på MVC på onsdag. Då kommer man nog fatta, på riktigt.

riktigt sämst kvalité på bilden, men försökte ta en själv för en gångs skull
och man kan väl säga att det gick sådär. ett gott försök iallafall.






























Vecka 9

Din bebis är nu stor som en genomsnittlig grön oliv. Ländgen huvud till stjärt är nu 22-30 mm och väger c:a 3 gram. Din kropp avslöjar utåt ännu inte att du är gravid, men din läkare skulle vid en undersökning kunna känna att din livmoder är förstorad. Hormonet hCG är på sin högsta nivå och du har förmodligen märkt av någon eller några av följande förändringar; din hud kan bli mjukare, du kanske får finnar, ditt hår kan ha blivit fetare eller torrare och du kan också märka av ökade flytningar från underlivet (dessa är vanligvis inte något att oroa sig för).

Bebisen
Trots att din bebis är mycket liten så börjar den alltemer att likna en människa. Ryggen rätas ut och svansen krymper. Huvudet är fortfarande oproportionerlig stort i förhållande till resten av kroppen. Bebisens ögon är redan väl utvecklade och täcks av ett skyddande membran, och ögonlock som öppnas och stängs är fortfarande några veckor avlägsna. Vid den här tiden börjar också bebisen att göra små rörelser för att träna sina muskler. De är ännu för små för att du ska kunna känna dem men om du gör ett ultraljud så kan du förmodligen se dem. Armar och händer utvecklas snabbare än ben och fötter på det här stadiet. Det är fortfarande inte möjligt att se skillnad på pojkar och flickor eftersom de externa delarna av könsorganden ser mycket lika ut. I vecka 9 kan man tydlig se fingrarna.



Du
Ditt cirkulationssytem ändras under graviditeten och ditt blod ökar i volym med hela 50%. Volymökningen är viktig för att kunna tillgodose fostrets behov. Volymen kommer att börja öka redan under första trimestern och ökningen fortsätter under hela graviditeten. Denna utspädning av de röda blodkropparna kan leda till anemi och att du känner dig trött och orkeslös, något man kan åtgärda genom att se till att äta järntillskott. Det är förmodligen snart dags för inskrivning på MVC



Kommentarer
Cecilia

Tiden kommer bara fortsätta springa iväg, känns som det var igår jag var på första samtalet på MVC :-) fast samtidigt går tiden jättesakta för man längtar så mycket :-)

Visst känns de kul när man ser att de växer och man blir större :-) men för att göra dig besviken så är det faktiskt bara gaser och uppsvälldhet som orsakar att den blir större nu i början, själva livmodern kommer inte upp ur bäckenet förrän v.13 så de är först då man får en mage pga bebisen :-) Men snart är du där :-)

2012-01-12 @ 20:24:06
URL: http://hemmahoscecilia.webblogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0