Välkommen vecka 10!

Idag gick jag in i ytterligare en vecka. Helt sjukt vad snabbt tiden går, och lika snabbt hur kulan växer. Jämförde en bild för tre veckor sedan (!) och då syntes inte min mage överhuvudtaget. Och nu?!?!? Vad hände? Älskar min tjocka mage, för då vet jag att du växer och gror som du ska lilla pyret. Och nu har du gått från embryo till FOSTER

Ser ni skillnaden? Svullo, svullo, svullo! Gaser, gaser, gaser. Längtar tills vecka 13, då livmodern kommer
längre upp och man får sin riktiga början på bebismage



Så här dags i graviditeten är fostret 3.2 till 4.3 cm och det är enklare att bestämma fostrets vikt eftersom det börja lägga på sig lite hull. Din bebis har vuxit i en otrolig hastighet de senaste veckorna och nu väger den 5 gram och är stor som ett litet plommon, men på din mage syns ännu inte så mycket.

Denna veckan är något av en milstolpe i fostrets utveckling. I den tionde veckan är alla delar och organ i kroppen anlagda och nu återstår 'bara' för dem att utvecklas och mogna under resten av graviditeten. Fingrar och tår har vuxit isär och svansen har försvunnit. Fostret har redan utvecklas smaklökar och tandanlag. Hjärnan växer med otroliga 250 000 nya neuroner per minut! Hjärtat är fullt utvecklat, men de externa könsorganen syns inte förrän under nästa vecka, även om testiklarna hos pojkar redan producerar testosteron.

Eftersom dina hormoner flödar vid den här tiden så kan du märka en rad fysiska och psykiska symptom. Många gravida upplever att de blir lätt upprörda och har kraftiga humörsvängningar. Fysiskt så börjar de flesta öka ordentligt i vikt och en del kan få lätt blödande tandkött och svullen sköldkörtel. I genomsnitt ökar man 13 kg i vikt, men det mesta av den ökningen sker i andra och tredje trimestern.

Det är vanligt att man känner sig oattraktiv, otillräcklig och orolig inför framtiden. Det är normalt att ibland uppleva tvekan och att ifrågasätta graviditeten och det som skall komma. Det är en stor händelse i livet att få barn.



Kommentarer
Idah

Åh va kul! :p Du måste ju ha en babyshower sen när det inte är långt kvar! :p Och jag måste få komma!

Va fin du är! :) hoppas du mår bättre nu!



Puss och Kram!

2012-01-19 @ 18:53:59
URL: http://illmay.blogg.se/
Idah

Du fixar det! Hälsa Danne från mig och Pontus! KRAM PÅ DIG och MAGEN! :D

2012-01-19 @ 18:59:52
URL: http://illmay.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0